måndag 17 februari 2014

Noveller att läsa på Alla hjärtans dag, kanske...

I fredags firades Alla hjärtans dag, denna kommersialismens högtid som firar nya triumfer. Det senaste påfundet är ätbara trosor (!). Och om man nu inte rusade åstad och köpte blommor, oätliga chokladhjärtan, geléhallon, dyra middagar eller annat trams så kanske man hade högläsning av noveller för sin älskade. Ett billigt,men ack så mycket sexigare, alternativ. Men om du är det minsta romantiskt lagd så kanske du ska sluta läsa här. Det här inlägget handlar framför allt om erotiska noveller och har kanske inte så mycket med riktig kärlek att göra, bara kär lek...

Mix förlag har satsat på en app, som än så länge bara finns i App Store, som kallas Dötid. Dötid Erotik består av sju noveller och tre romanutdrag och tanken är att läsaren ska välja novell beroende på hur många minuter hen har på sig till läsning. På Bonnierförlagens hemsida står det bl.a. Att läsa korta berättelser digitalt har blivit allt mer populärt. För den som åker buss, sitter i väntrummet, väntar på tåget och har några minuter över - finns nu möjligheten att ladda hem en litterär upplevelse. Visst kan man läsa de här erotiska novellerna i sin ensamhet medan man är på väg men jag föreslår ändå att de läses högt.

Förutom den här appen kan man även ladda ner sexnoveller ur Bonnierförlagens digitala katalog på deras hemsida och där är utbudet ett helt annat. Och där finns även noveller om kärlek och man kan hitta några riktiga pärlor. Jonas Hassen Khemiris Oändrat oändlig och Alejandro Leiva Wengers Du är den första som förstår vad jag menar. Om man nu inte vill ha en nyskriven novell kan man alltid satsa på en klassiker. Varför inte något ur Tusen och en natt eller Aurore Bunge av Anne Charlotte Leffler? Men visst ja, det var erotik det skulle handla om. Bästa kärleksnovellen får bli ett annat inlägg.  

Ytterligare ett förlag som satsar på e-noveller är Hoi förlag. Deras intention är att släppa nya noveller varje månad av både etablerade författare och debutanter. Och även här är novellerna uppdelade efter genre och det finns både erotiska noveller och noveller om relationer som lämpar sig väl för högläsning en Alla hjärtans dag. 

Jag laddade för ett tag sedan ner Lunatique av Håkan Lindgren och förväntade mig faktiskt att möta en månsjuk kvinna, en översexualiserad varelse. Men så fel jag fick. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det inte var så mycket "in och ut och sprut" utan något mer subtilt. Visst, till största delen utspelar sig novellen i Boulogneskogens park utanför Paris, som är känd för att många prostituerade söker sig dit under natten, och visst är det så att den manliga karaktären har sex i parken. Det har förvisso Vanessa, den kvinnliga karaktären, också men hon gör något mycket mer än så. Att läsa den här novellen högt för sin partner kanske kan få igång en diskussion om vad vi drömmer om och hur vi vill att vårt sexliv ska se ut. Kanske är de drömmarna inte lika könsstereotypa som i den här novellen. 

1 kommentar:

 1. Hej Tina,

  Tack för bra och omfattande inlägg om erotiken som tema på novellerna. Roligt att få vara avslutande inslag ;-)

  Jag förstår vad du menar med könsstereotypa drömmar. Undrar just vad du skulle säga om min novell Soldier ...

  Om novellen trots allt skapar diskussion om de erotiska drömmarna hos var och en i ett par, så är jag mer än nöjd.

  Allt gott,
  Håkan

  SvaraRadera