fredag 5 juli 2013

Noveller - finns det något bättre?

Jag kan inte låta bli att svara på helgens bokbloggsjerka (premiär för mig!) och börjar med att konstatera att jag har ägnat hela den här bloggen åt att skriva om noveller! Så visst brukar jag läsa noveller, och inte bara läsa, utan verkligen försöka hänga med när nya novellister dyker upp, när nya förlag ger novellen möjlighet att synas och nya tidskrifter som bara fokuserar på noveller ges ut.

Jag tror att mitt novellintresse startade när vi var några kollegor på jobb som samlades för att diskutera och läsa de noveller som var nominerade till årets novellpris av P1s Novellen, som numera ingår i Radioföljetongen/Novellen. Noveller är ju som gjorda för att läsas högt och diskuteras under en sittning. Och sedan har det bara fortsatt. För några år sedan bestämde jag mig för att försöka skriva om alla de noveller jag läser men jag ska villigt erkänna att jag läser mer än jag hinner uppdatera den här bloggen.

Noveller må vara av det kortare formatet men kan ibland kräva mer av läsaren än en hel roman. Jag gillar när jag måste läsa mellan raderna och inte bli serverad allt på ett silverfat. Noveller som också slutar oväntat eller öppet och som ger upphov till diskussioner står också högt i kurs. Och givetvis noveller som anses absurda. Och satiriska och humoristiska noveller. Och noveller som har några år på nacken. Och... Och... Och favoriter har jag många: Hjalmar Söderberg, Stephan Mendel-Enk, Lydia Davies, Etgar Keret, Lina Wolff, Karin Boye, Claire Castillon, Jonas Karlsson, Katherine Mansfield, Peter Erik du Rietz och några som jag inte kommer på just nu.

Vad som gör mig ganska nedstämd när jag läser de andra bokbloggarnas inlägg är att det verkar vara en del lärare som har förstört läsupplevelsen av novellerna. Varför? Var det fokus på vad novellerna hade för budskap, vilka stilistiska drag där fanns eller hur de var uppbyggda? Klarade man inte av att fånga läsarnas egna tankar och reflektioner kring novellerna? Det finns så många bra noveller som kan påverka unga människor och få dem att reflektera över sig själv, sina handlingar men också över hur andra reagerar och agerar att man inte ska behöva komma med något "facit", för det finns faktiskt inte något sådant. Nåja, det var kanske en liten utvikning av veckans bokbloggsjerka men inte desto mindre intressant. För er som har hittat hit för allra första gången så hoppas jag att ni gillar det ni läser. Och fråga gärna om ni vill ha lite mer konkreta novelltips!

16 kommentarer:

  1. Det är alltid roligt att träffa på entusiastiska människor och du verkar vara en av dem. Hade jag inte redan, alldeles nyligen visserligen, börjat uppskatta noveller så skulle jag definitivt börjat läsa dem efter ditt inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att höra att det finns fler som uppskattar genren. Återkom gärna om du hittar några novellpärlor!

      Radera
  2. Härligt att läsa, din entusiasm smittar verkligen. Jag gillar novellen extra mycket eftersom en bra novell säger så mycket med så få ord. Det gör den skicklige novellistens texter unika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så Anna! Det måste vara så mycket svårare att skriva en riktigt bra novell än en roman.

      Radera
  3. Blir glad av din entusiasm! Har inte läst så jättemycket noveller men är på gång, tog med mig Alice Munro på semestern och det var ett lyckokast.

    SvaraRadera
  4. Åh, henne glömde jag ju räkna upp bland favoriterna. Katherine Mansfield kanske kan vara något för dig?

    SvaraRadera
  5. Är som sagt ingen novelläsare, men jag tycker det är kul att formen lyfts fram för den har sin givna plats i litteraturen. Och jag tror att den öppnar dörren till fler och större läsupplevelser.
    Jag producerar veckotidningsnoveller och jag hoppas att också de leder till att fler och fler börjar läsa böcker.

    SvaraRadera
  6. Vad spännande! Veckotidningsnoveller - var? Jag har upptäckt två kvinnliga novellister den här våren eftersom de har uppmärksammats för sina romaner: Merethe Lindström och Lina Wolff. Annars tror jag inte att jag hade läst deras noveller. Johanna Holmström, hon med Asfaltsänglar, har också gett ut noveller tidigare, som jag dock inte hunnit läsa.

    SvaraRadera
  7. Kul med en blogg med bara noveller! Behöver tips, då jag inte riktigt trivts med novellgenren hittills :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara till att botanisera. Varför inte börja med Jonas Karlsson?

      Radera
  8. Även om jag själv är en av dem som inte riktigt förstått grejen med noveller så är det roligt att läsa om andra som verkligen tycker om dem, det inspirerar till att ge dem ett mer helhjärtat försök. :)

    SvaraRadera
  9. Vad roligt att du dedikerat hela din blogg åt noveller ^^ Och jag håller absolut med dig. Trots att noveller kan vara oerhört korta, ibland bara på en sida, kräver de så mycket mer av läsaren än en roman kan göra. Det är definitivt inte alla som kan skriva en bra novell.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt är det så! Bara för att man skriver kort behöver det inte betyda att man har skrivit en bra novell.

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag läser tegelstenarna också men i den här bloggen fokuserar jag på novellerna.

      Radera