Recept

Hallonmoussetårta med macroner


Vit chokladcheesecake med rabarberkompott


Apple cheesecake á la Roy Fares

Pajbotten:
110 g rumsvarmt smör
45 g strösocker
160 g vetemjöl

Cheesecakefyllningen:
14 g strösocker
3 g malen kanel
1 nypa riven muskotnöt
2 stora svenska äpplen
600 g färskost
180 g strösocker
5 g vaniljsocker
20 g vetemjöl
50 g vispgrädde
165 g ägg

Smultoppingen:
50 g strösocker
90 g vetemjöl
20 g havregryn
60 g rumsvarmt smör
2 g malen kardemumma

Kolasås:
400 g dulce de leche

Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Blanda alla ingredienser till pajbottnen i en bunke eller matberedare oc arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt svalna helt.

Gör smultoppingen genom att blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.

Starta sedan med cheesecakefyllningen. Sätt ugnen på 160 grader, varmluftsfunktion. Blanda socker med kanel och muskot i en bunke. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna i bunken och blanda ordentligt. Vispa färskost, socker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden. Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott. Smöra formens kant lätt med smör och häll på fyllningen. Strö över äppelbitarna och fördela smultoppingen ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills toppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen, öppna luckan lite lätt och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Ta ut och svalna helt. Låt sedan cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.

Dra en tunn kniv runt formens kant innan du lossar den. Skölj kniven med varmt vatten några gånger under tiden. Servera tillsammans med dulche de leche, färdig kolasås på burk.



Tarte au chocolat

Pajskal:
60 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
en nypa salt
1 ägg

Fyllning:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 ägg

Garnering:
hackad sötmandel
flingsalt

Nyp ihop smöret med vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt sist ägget och arbeta ihop allt till en deg. Knåda inte för då blir pajdegen seg och inte frasig. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en form, ca 34 x 10 cm, gärna med löstagbar botten. Grädda pajen mitt i ugnen (utan fyllning) täckt med aluminiumfolie i ca 20 minuter. Sänk temperaturen till 180 grader när pajdegen tas ut ur ugnen. Smält chokladen över ett vattenbad. Tillsätt grädden och rör om. Låt blandningen svalna och vispa sedan i ägget. Bred ut fyllningen över pajdegen och grädda kakan längst ner i ugnen i ca 15 minuter. Strö på mandel och lite flingsalt på toppen när du tar ut den ur ugnen. Servera gärna kakan med vaniljglass eller grädde.



Lemon curd cheesecake
ca 15 digestivekex
100 g smör

900 g Philadelphia ost
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vaniljextrakt
1 tsk mörk rom
6 dl vispgrädde

Lemon curd á la Leila Lindholm
3 ekologiska citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor

Mixa, eller stöt, digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda bottnen i 8 minuter, 175 grader. Låt svalna. Vispa alla ingredienser till fyllningen, förutom grädden, pösigt. Vispa grädden och rör ner den i fyllningen. Gör lemon curden genom att först tvätta citronerna. Koka upp citronsaft av två citroner och all rivet skal ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över lemon curden i skålar och låt svalna. Bred över kakan. Garnera gärna med bär.




Red velvet cupcakes á la Roy Fares

Muffinssmet:
230 g rumsvarmt smör
380 g strösocker
110 g ägg
12 g kakao
2 msk röd karamellfärg
200 g mjölk
10 g + 10 g vitvinsvinäger
300 g vetemjöl
2 g salt
3 g vaniljsocker
2 g bikarbonat

Frosting:
100 g rumsvarmt smör
8 g vanlijsocker
300 g florsocker
230 g färskost

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner äggen. Rör ihop kakao och karamellfärg och rör ner i smeten. Blanda väl. Blanda mjölk och 10 gram vinäger och ställ åt sidan. Rör samman mjöl, salt och vaniljsocker och sikta ner det i äggsmeten omväxlande med mjölkblandningen. Blanda bikarbonat och 10 gram vitvinsvinäger och rör ner detta i smeten. Rör ihop till en jämn smet. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt eller använd dig av dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda i 20-25 minuter. Låt muffinsen svalna. 

Vispa smör, vaniljsocker och florsocker luftigt och vitt. Tillsätt färskosten och fortsätt att vispa tills det blir en slät och fluffig frosting. Spritsa ut frostingen på muffinsen. Dekorera ev med lite smulor från en av muffinsen.


Halloncurdpaj

Mördegsbotten: 
90 g florsocker
270 g vetemjöl
180 g rumsvarmt smör
20 g äggula
100 g mörk choklad

Halloncurd:
3 gelatinblad
400 g frysta och tinade hallon
100 g ägg
100 g äggula
130 g strösocker
saft av två färskpressade lime
100 g osaltat smör

Garnering:
200 g färska hallon

Mördegsbotten:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock fyrkant och fodra en pajform med löstagbar kant, vars sidor mäter 22 cm, med den. Använd alternativt en rund form med diametern 24 cm. Låt degen gå ändå upp över kanterna och skär sedan  bort överflödig deg. nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen tills pajen fått en gyllenbrun färg, i 13-15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen. Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.

Halloncurd:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil. Rör samman ägg och äggulor i en bunke. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken. Blanda och häll tillbaka alltsamman i kastrullen. Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills krämen börjar tjockan. Ta bort plattan och häll över i en bunke. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet. Rör om tills smöret har smält. Låt svalna. 

Fördela halloncurden jämnt i pajskalet och låt stelna i kylen eller frysen. Dekorera med färska hallon före servering.


Macroner
Recept kommer inom kort!


Vridna vetebullar med choklad
Recept kommer inom kort!


Marängtårta med rabarercurd
Recept kommer inom kort!


Minimaränger med rabarbercurd
Recept kommer inom kort!



Nutella cupcakes á la Roy Fares
Recept kommer inom kort!


Kladdkaka de luxe

100 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl

Fudge
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk sirap eller honung
2 tsk mald kanel
1 tsk hel kardemumma
200 g mjölkchoklad

Garnering
vispgrädde
färska blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 sm i diameter. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Det kan se ut som att smeten skurit sig men den kommer att bli slät när alla ingredienser är i. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjölet. Rör till en slät smet och häll den i formen. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara lite kladdig. Låt den svalna. Gör fudgen genom att koka upp grädde, sirap eller honung, kanel, mortlad kardemumma i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner den hackade mjölkchokladen. Rör tills den har smält. Bred ut fudgen över kakan och servera direkt eller när den är helt kall. Spritsa på grädde eller servera vid sidan om. Dekorera med blåbär.


Chocolate cip cookies med citron

225 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 stora ägg, rumsvarma
1 tsk vanlijpulver
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 2 citroner
1 dl rostade hasselnötter
150 g möjlkchokladknappar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smöret smidigt. Tillsätt båda sockersorterna och vispa med elvisp i ca fem minuter till det blir fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Blanda alla torra ingredienser med citronskal i en annan skål och tillsätt det i degen. Knåda den smidig tills den precis går att ihop. Hacka nötterna och chokladen grovt. Skaka ev den hackade chokladen i ett durkslag så att alla småsmulor försvinner, annars blir kakorna tigrerade. Blanda in allt i degen. Ta en glasskopa och skopa upp bollar på plåten med mellanrum mellan alla. det får plats ca åtta kakor på en plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i 17-20 minuter tills kanterna börjar få färg. De ska fortfarande vara sega i mitten. Låt kakorna svalna på plåten i ca tio minuter innan de flyttas till ett galler.



Morotskaka



Citronpaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 g smör

Citronkräm:
75 g strösocker
4 msk maizena
1 dl vatten
1 vailjstång
skal och saft av 2 citroner
3 äggulor
50 g smält smör

Till servering:
vispgrädde
vaniljsås

Botten:
Hacka eller nyp ihop ingredienserna till bottnen eller kör dem i en matberedare. Packa in degen i plastfolie och låt vila kallt i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en liten springform, ca 16 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader varm ugn. Låt svalna.

Blanda socker och maizena med lite av vattnet till en tjock jämn smet. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner stång och det urskrapade i en liten kastrull tillsammans med resten av vattnet och rivet citronskal. Låt koka upp. Tillsätt sockersmeten under vispning. Vänd ner citronsaft, äggulor och det smälta smöret. Värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Låt svalna lite innan du häller krämen i pajbottnen. Ställ in pajen i 180 grader varm ugn och grädda i 20-25 minuter eller tills krämen har satt sig och blivit gyllene. 

Vispa grädden och blanda med vaniljsåsen. Bred ut den i ett jämnt lager över pajen alt servera den i en skål bredvid.




 





Triple chocolate chip cookies
ca 15 kakor

70 g rumsvarmt smör
100 g farinsocker
45 g strösocker
120 g vetemjöl
40 g kakao
5 g bikarbonat
2 g salt
55 g ägg
100 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
50 g vit choklad

Garnering:
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader, varmluftsfunktion. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Grovhacka all choklad och arbeta in den i degen. Om degen känns kladdig: plasta in den och låt den ligga i kylen i ca 20 minuter. Dela degen i 15 bitar, rullar bitarna till kulor och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna en aning och flytta därefter dem till ett galler och låt dem svalna helt. Hacka chokladen till garneringen. Smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Ringla choklad på varje kaka och låt stelna. Förvara torrt.




Citronmuffins
100 g rumstempererat smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk eller yoghurt
Rivet skal samt saft av en citron

Fyllning:
Lemoncurd    

Vispa smör och socker pösigt. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i vaniljsocker och citron samt mjölk eller yoghurt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten, vispa försiktigt. Fyll formarna. Klicka i ca 1 tsk lemoncurd. Grädda i ugn 200°C ca 12 minuter.



Snickerdoodels

Recept kommer inom kort....




Chokladkaka de luxe

Recept kommer inom kort....



Rabarberpaj

Recept kommer inom kort...




Rabarbermuffins

Recept kommer inom kort...



Kaffe- och valnötskaka

Recept kommer inom kort...



Chokladmousse 

1/2 dl bryggt kaffe
100 g mörk choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde

Häll kaffet i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och blanda med kaffet. Smält chokladen på svag värme under omrörning. Låt kaffeblandningen svalna och vispa ner en äggula. Vispa grädden lätt - vispar man för hårt blir moussen grynig. Blanda ner kaffe och chokladblandningen i grädden. Rör försiktigt. Skeda upp moussen i små portionsformar eller kaffekoppar. Ställ kallt i 1-2 timmar.



Gifflar

Recept kommer inom kort...


Nötpaj med lime
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 lime
nypa salt
100 g smält smör
4 dl blandade nötter t ex cashew, hassel eller valnöt

Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggula. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar. Tryck ut varje del i en form med löstagbar kant, ca 26 cm. Nagga med en gaffel. Låt stå i kyl ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalen i ugnen ca 10 min.
Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker, lime och salt pösigt. Vispa i smöret. Grovhacka nötterna. Fördela smeten i formarna och lägg i nötterna. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Låt kallna och stå i kylen, helst över natten.



Mördegskaka med vallmo
Detta behöver du till 30-40 småkakor:
200 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering :
Vallmofrö

Sätt ugnen på  175 grader. Rör samma torra ingredienser, och tärna sedan ner smöret. Arbeta ihop till en deg och rulla ut till två runda längder. Rulla sedan längderna i vallmofrö. Ställ sedan gärna kallt ett tag. Skiva upp i lagom stora kakor och lägg på en bakplåt med bakpapper. Grädda i ugnen i ca 10 minuter – eller tills de är färdiga.



Engelska citronkakor
Recept kommer inom kort...


Macadamiakakor
Recept kommer inom kort...


Choklad- och hasselnötskaka
Recept kommer inom kort...


Syltkakor
ca 40 st
200 g smör
1 1/2 dl flrosocker
50 g riven mandelmassa
1 tsk rivet apelsinskal
3 1/2 dl vetemjöl
Garnering:
3/4 dl fast hallonsylt

Rör smör och socker poröst. Blanda i mandelammsa, apelsinskal och mjöl och arbeta ihop till en deg. Forma två rullar, 4 centimeter i diameter, och lägg kallt i 1 timme. Skär degen i 1/2 centimeter tjocka skivor och läg på plåt med bakpappaer. Gör en liten fördjupning i mitten med lillfingret och fyll med sylt. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.



Pepparkaksmuffins
20 st
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat

Glasyr:
2 dl philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
25 rumsvarmt smör
1 dl lingon

Rör fett och socker poröst med en elvisp eller en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner gräddfil eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fördela smeten i formar och grädda ca 10 minuter. Blanda alla ingredienserna utom lingonen till glasyren och vispa med elvisp tills den är slät, ca 5 minuter. Vänd försiktigt ner lingonen. Tänk på att galsyren blir lösare om du använder frysta lingon. Fördela glasyren på de avsvalnade muffinsarna. Bild kommer inom kort!


Saffranscheesecake
150 g pepparkakor, ca 15 stycken
75 g smör
500 g kesella gourmet
3 ägg
1 dl socker
0.5 g saffran
rivet skal av 1 citron

Översta lagret:
400 g creme fraiche
1 msk vaniljsocker

Mixa, eller stöt, pepparkakorna till smulor. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna. Tryck ut smulorna i pajformen och förgrädda pepparkaksbottnen i 5 minuter, 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner kesella, rivet citronskal och saffran. Låt smeten dra i 15 minuter, så saffranssmaken får mogna ordentligt. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen, 180 grader, tills fyllningen stelnat, cirka 35 minuter. Låt kakan svalna ordentligt. Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan. Sätt in i ugnen 6–7 minuter, 180 grader, tills ytan stelnar något.
Låt kakan svalna och dekorera den precis före servering med halverade passionsfrukter och physalisfrukter.



Pepparnötter
250 g smör
2 1/4 dl strösocker
2 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 ägg
1 msk mald kardemumma
1 msk kanel
6 fl vetemjöl
Till garnering: skållad, flagad mandel

Rör smör, socker och sirap poröst. Rör ut bikarbonatet i ägget och tillsätt det. Blanda ner kryddor och mjöl. Rulla degen till längder och dela dem i bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på bakplåtspapper. Lägg på en mandel. Grädda i 160 graders ugnsvärme i ca 15 minuter. Lägg upp kakorna på ett galler.




Morot- och kanelmuffins
2 ägg

2 dl socker
0,5 dl smält smör
1 dl filmjölk, gärna lätt
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 dl finrivna morötter

Garnering:
1 tsk florsocker
0,5 tsk kanel
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Häll i margarin och fil. Rör i mjölet blandat med kanel och bakpulver. Blanda i morötterna. Ställ muffinsformar på en plåt. Fördela smeten i dem. Sätt in plåten i mitten av ugnen (200 grader) och grädda 10-12 minuter. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och kanel och sikta över bröden när de svalnat.


Butterscotch pepparkakor (15-20 stycken) 
100 g. smör
1,5 dl. farinsocker
1 litet ägg
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk. bakpulver
1-1,5 msk. pepparkakskrydda
en nypa salt
125 g butterscotch bitar
Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör, socker, ägg och sirap tills det är krämigt. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Rör i butterscotch/toffee. Använd en glasskopa för att klicka smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 9-12 minuter eller tills kakorna är lätt bruna. Låt svalna. Bild kommer inom kort!
Cheesecake med kanelsmak
Deg:
3 dl. vetemjöl
3 msk. socker
100 g. margarin
2 msk. vatten
Fyllning:
500 g. kesella
1/2 dl. farinsocker
2 tsk. kanel
4 ägg

Blanda mjöl och socker i en skål. Finfördela margarinet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen ligga övertäckt i kylskås ca. 30 minuter. Blanda kesella, farinsocker och kanel. Rör i ett ägg i taget. Tryck ut degen i en bakform med löstagbar botten. Degen ska täcka botten och en bit upp på kanten. Häll i fyllningen. Grädda i 175 rader ugnsvärme i mitten av ugnen ca. en timme Låt kakan kallna i formen. Garnera med vispad grädde och kanel.


Småkaka med kanel
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt olja, vetemjöl och kanel. Dela degen i fyra delar och rulla till längder, dela varje längd i 10 delar och forma till bollar. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.


Kaffe- och valnötsmousse
1 msk vatten
1 msk frystorkat kaffe
4 äggulor
3/4 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
50 g valnötter

Värm vattnet i en kopp i micron. Rör ner kaffepulvret och låt det svalna. Vispa samman äggulorna, tillsätt farinsocker och vaniljsocker och vispa det pösigt. Tillsätt kaffet och vispa lite till. Vispa grädden till fast skum och vänd ner grädden i äggsmeten. Hacka valnötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Häll upp i små pprtionsskålar eller glas och ställ dem i frysen i minst tre timmar. Plocka fram skålarna ca 15 minuter före serveringen. Garnera med en valnötskärna eller ett par kaffebönor.



Kolatårta
Kaka:
30 g sötmandel
50 g valnötter
50 g hasselnötter
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Kolakräm:
1 1/2 dl strösocker
2 msk kakao
75 g smör
1 dl vispgrädde

Kaka: Mal nötterna fint. Vispa äggen och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, nötter och till sist grädden. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i 30 minuter. Kolakräm: Smält smöret och bland i övriga ingredienser. Låt koka till en tjock kräm. Rör om då och då. Dela bottnarna. Bred den något avsvalnade krämen mellan och ovanpå. Servera kolatårtan med vispgrädde.



Fikonkakor 
175 g smör
1 dl socker
1 ägg
ca 3 1/2 dl potatismjöl
fikonmarmelad

Rör ihop smör och socker och tillsätt ägg och potatismjöl. Forma till små bollar och lägg på smord plåt. Degen blir ganska kladdig, men det är ingenting att bry sig om. Tryck små fördjupningar i varje boll och fyll med en liten gnutta fikonmarmelad. Grädda i 175 grader i 15 minuter.




Florentiner
2 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
40 g smör
½ dl hackade valnötter
½ dl hackade mandlar
1 dl torkade finhackade aprikoser

Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt grädde och smör. Koka tills smeten tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt valnötter, mandlar och aprikoser. Häll upp smeten i små pappersformar. Förvara florentinerna i kylskåpet. Bild kommer inom kort!


Plommontårta
1 liter plommon
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 äggvitor

Till servering:
florsocker
glass eller lättvispad grädde

Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv. Rör smöret mjukt. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Blanda ner smöret lite i sänder. Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt. Vispa vitorna till fast skum och vänd till sist ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form, ca 25-26 cm i diameter. Lägg plommonen med den runda sidan upp. Grädda kakan på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något. Pudra den med florsocker och servera med glass eller lättvispad grädde.




Fryst espressotårta
Botten:
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
2 msk kakao
smör och ströbröd till formen

Fyllning:
2 msk frystorkat kaffepulver
4 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl florsocker

Garnering:
grovriven mörk choklad
florsocker att pudra över

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägget, äggvitorna och kakaon. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (ca 22-24 cm i diameter). Smöjr och bröa formen och häll smeten i den. Grädda 20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Stöt kaffepulvret i en mortel, häll ner det i grädden och vispa fast. Vispa äggulor och florsocker pösigt i en annan bunke. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten och bred ut den över mandelbottnen i formen. Täck med plastfolie och frys i minst 3 timmar. Tårtan kan stå i frysen i pincip ända tills den ska serveras. Ta fram den en liten stund i förväg och dekorera med grovriven choklad och florsocker.




Torta della Nonna (mormors tårta)
Deg till bottnen:
skal av 1/2 ekologisk citron
150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
2/3 dl socker
3 dl vetemjöl

Till fyllningen:
kanppt 2 dl hallonsylt
350 g ricotta eller 3 1/2 dl tjock turkisk yoghurt
1 dl socker + 2 medelstora ägg
rivet skal av 1/2 ekologisk citron
1 dl pinjenötter

Tvätta och torka citronen. Riv skalet fint. Rör till degen ihop det mjuka smöret med gulorna. Tillsätt sedan socker, citronskal och mjöl. Tryck med mjölad tumme ut degen i 6-8 portionsformar eller en stor pajform 22-24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffer och ställ i kylskåpet minst 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 180 grader. Förgrädda pajskalet i 12-15 minuter. Låt svalna. Bred sedan varsamt ut ett lager hallonsylt i pajskalet. Rör i en skål ihop ricotta eller ypoghurt med socker, ägg och resten av det rivna citronskalet. Häll detta över sylten. Strö över pinjenötter. Grädda i ytterligare 23-35 minuter.




Hallonmoussetårta
1 liter hallonmos av 2 liter hallon + 2 dl florsocker
8 gelatinblad
5 äggulor
2 1/2 dl siktat florsocker
1 liter vispgrädde

Börja med att mixa hallonen och florsocker till en mos i en matberedare. Passera sedan det hela genom en sikt så att hallonkärnorna inte följer med ner i purén. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vattne i minst 5 minuter. Vispa äggulorna pösiga med siktat florsocker. Vispa i en annan bunke grädden, men vispa den inte alltför hårt. Fiska upp gelatinbalden men krama inte ur dem. Smält dem tillsammans med 3 msk vatten i en liten kastrull över måttlig värme. Häll genast ner det smälta gelatinet i grädden. Vänd också ner hallonpurén och sist de vispade äggulorna. Blanda allt försiktigt men rör inte om mer än nödvändigt. Häll genast i en springform, 22-23 centimeter i diameter med avknäppbar kant. Ställ in i frysen. Innan servering: ställ den i kylskp drygt 3 timmar innan den ska serveras. Garnera med färska hallon och citronmeliss.




Smörkringlor
ca 40 stycken
150 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
Pensling:
äggvita och pärlsocker

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt i 1 timme. Kavla ut degen och ta ut rundlar med mått. Gör hål i mitten. Pensla kakorna försiktigt med lätt uppvisad äggvita och strö på pärlsocker. Var försiktig så att det inte kommer äggvita på kanterna för då höjer inte sig kakorna lika fint. Lägg på plåt med bakpapper och grädda i 220 grader i 6-7 minuter.




Kladdkaksmuffins
50 g vit choklad
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl blåbär

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka den vita chokladen och smält smöret. Häll smöret på chokladen och rör till en slät kräm. Blanda vetemjöl, strösocker och ägg. Tillsätt chokladblandningen. Klicka ut smeten i 8 små muffinsformar. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Vispa grädden och klicka på kladdkaksmuffinsen. Toppa med blåbär.




Citronfromage
5 gelatinblad
2 äggulor
1-1 1/2 dl strösocker
rivet skal och saft av 1 citron
rivet skal och saft av 1/2 apelsin
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
färska bär

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Tillsätt rivet skal coh saft från citron och apelsin. Vispa grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinet på svag värme. Dra kastrullen från värmen. Rör ner gelatinet i grädden. Blanda med äggulesmeten och vänd sist till sist ner äggvitevispet. Skeda upp fromagen i serveringsglas. Låt stå i kylen i ca 5 timmar före serveringen. Servera tillsammans med färska bär och frukter.




Fruktbollar
ca 20 st
6 torkade fikon
10 torkade delade aprikoser
1 dl pumpafrön
1 dl hasselnötter
05 dl gojibär
1 dl gula russion
100 g mörk choklad

Skär bort kvistarna på fikonen och dela dem i bitar. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en mass. Forma 20 bollar. Förvara bollarna svalt i burk med tättslutande lock. Håller 1-2 veckor i kylen.




Hallongrottor med maräng
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl marsánpulver för kokning
1 tsk bakpulver
ca 1,5 del hallonsylt

maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och smör poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en slät deg. Forma degen till bollar och lägg i muffinsformar. Gör en fördjupning i varje boll. Klicka i hallonsylt. Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Vispa äggvitorna till hråt skum. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Ta ut hallongrottorna och spritsa en klick maräng på varje kaka. Grädda i ytterligare ca. 10 minuter.




Leila Lindholms Devil's Food Chocolate Cake
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1,5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1 st nypa salt
200 g mörk choklad

Chokladglasyr
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitetschoklad
70 %1 tsk smör

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Vispa smör och socker och sirap krämigt. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter. Gör choklad glasyren så här: Koka upp grädden och tag av den från värmen. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned). Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.




Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten
Kladdskaksbotten:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vanlijsocker
2 ägg

Fyllning:
5 st passionsfrukter
200 g philadelphiaost
2 dl strösocker
2 tsk vanlijsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Garnering:
färska jordgubbar

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt
ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.




Blågul citronkaka á la Rosendahls trädgårdscafé
175 g. smör
3 dl. strösocker
2 ägg
skal och saft av en citron
2 msk. syltade apelsinskal
3/4 dl. vallmofrö
2 dl. vetemjöl
blå vallmofrö till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Smält snöret och låt det svalna. Vispa strösocker och ägg. Tillsätt citron, syltade apelsinskal, vallmofrö och vetemjöl. Smöra och bröa en form med de blå vallmofröna. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan i ca. 35 minuter. Pudra ev. med florsocker. Servera med vispgrädde.



Morotskaka
4 ägg
4 dl. socker
4 dl. mjöl
2 tsk. bakpulver
1 tsk. bikarbonat
2 tsk. kanel
1 tsk. vanlijsocker
2 dl. matolja
6 dl. råvna morötter

100 gr. Philadelphiaost
50 g. smör
3 dl. florsocker
1 tsk. vanlijsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och vanlijsocker. Riv morötter och tillsätt dem tillsammans med matoljan. Grädda i 150 grader varm ugn i ca. 50 minuter. Låt svalna. Vispa ihop osten, smör, florsocker och vanlijsocker. Strö över kakan.




Mazarinkaka med rabarber och mandeltopping
Mördeg:
2 dl florsocker
200 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinfyllning:
125 g smör
250 g mandelmassa
2 ägg + 1 äggula
3 msk mjöl
ca 200 g rabarberstjälkar i 1 cm stora bitar
2 msk rörsocker

Mandeltopping:
50 g smör
100 g grovhackad mandel
1 dl florsocker

Rör florsocker och smör pösigt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda till en blank deg. Platta ut degen i en plastpåse och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen till en rund platta, cirka 1 centimeter tjock. Lägg degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm, och ställ kallt. Blanda smör och mandelmassa till fyllningen i en matberedare. Tillsätt ägg och äggula och därefter mjölet. Blanda till en läst massa. Ta ut formen ur kylen och häll i mazarinfyllningen i den. Vänd rabarberbitarna i socker och stick ner dem i fyllningen. Blanda alla ingredienser till mandeltoppingen till en smuldeg. Fördela smulorna jämnt över kakan tills kakan är ljusbrun eller tills smulorna har fått fin färg. Kolla med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.




Chokladtårta med valnötter
200 g valnötskärnor
250 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg delade i gulor och vitor
1 tsk vaniljsocker
1 msk konjak
1 dl vetemjöl

Ta undan drygt 1/4 av valnötterna. Finfördela resten i en matberedare till ett grovt mjöl. Grovhacka de undanlagda valnötterna. Smält smöret över svag värme i en tjockbottnad kastrull, ta lite av smöret och smörj en tårtform med löstagbar botten med en diameter på 24-25 cm. Bröa formen lätt. Bryt sönder chokladen och lägg ner den att smälta i det varma smöret. Lyft katstrullen åt sidan och placera den på ett skärbräde av trä så att kastrullen håller värmen längre och chokladen smälter lättare. Vispa äggvitorna till styvt skum, så hårt att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan. Vispa gulor, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ner den smälta smörchokladen, valnötterna och kanske en aning konjak. Tillsätt mjölet och rör om. Vänd med slickepott ner ungefär hälften av de vispade äggvitorna och sista återstoden med lite försiktigare rörelser. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Grädda kakan i 175 grader i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 45 minuter. Låt kakan kallna i sin form och stå så till nästa dag. Tippa upp kakan och bred över en glasyr.

Glasyr
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
3/4 dl socker
75 g rumsvarmt smör
ca 25 valnötskärnor

Hacka chokladen med en vass kniv i ganska små bitar. Lägg dem i en skål. Koka upp grädde och socker och häll ner detta i den hackade chokladen. Låt stå på ett skärbräde av trä i några minuter, så att chokladen smälter lätt. När chokladen smält är det dags att i omgångar lägga i små, små klickar av  smöret. Vänd runt det hela med en slickepott tills smöret och chokladen har blivit till en smidig glasyr. Låt denna stå och vila 2-4 timmar. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Låt stå minst tre timmar eller till glasyren stelnat. Garnera chokladtårtan med valnötter.



Italienska småkakor
10 g bittermandel, skållad, skalad
400 g sötmandel, skållad, skalad
300 g strösocker
4 st äggvitor
rivet skal av en citron
florsocker

Sätt ugnen på 150°. Häll upp vatten i en liten kastrull. Koka bittermandeln 10 minuter i vattnet. Banda bitter- och sötmandel på en ugnsplåt, rosta dem i ugnen 5 minuter. Hacka mandlarna och blanda med strösocker i en skål. Vispa äggvita och citronskal till maräng i en bunke. Blanda ner mandelhacket i äggvitan. Forma med hjälp av en sked till små ägg och lägg på smörpappersförsedda plåtar. Låt vila 1 timme. Grädda kakorna i ugnen 30 minuter. Pudra dem med florsocker när de ännu är varma.




Italienska chokladkakor
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Garnering:
100 g mörk choklad
50 g hackad mandel

Rör smör och socker mjukt och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Rör försiktigt i de övriga ingredienserna och blanda ihop till en deg. Dela degen i fyra delar. Rulla till längder. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper och platta ut tills de är ungefär 8cm breda. Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. Skär längderna i sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten och grädda i ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler. Smält chokladen. Doppa eller pensla ändarna. Strö över hackad mandel.



Cappuccinokakor
Till ca 40 kakor behövs:
150 g smör eller margarin
3 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
2 tsk snabbkaffe
1 msk hett vatten
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
mörk choklad


Rör matfett och socker poröst och tillsätt sedan äggen, ett i taget. Blanda ned mjölk och snabbkaffe upplöst i vatten. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör ned det i smeten. Lägg matskedsstora klickar på smorda plåtar och riv över litet choklad. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200° ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på bakgaller och servera dem sedan.


Blondies med tranbär och mandel (48 st)
150 g smör
200 g vit choklad
180 g vetemjöl (3 dl)
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
120 g socker (1 1/2 dl)
100 g mörk choklad
100 g torkade tranbär (2 dl)
100 g mandel med skal (2 dl)
30 g glykossirap (2msk)
3 ägg

Glasyr:
50 g kokosfett
200 g vit choklad
75 g torkade tranbär (1 1/2 dl)

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form eller braspanna cirka 30X40 centimeter. Grovhacka den vita chokladen. Smält den tillsammand med smöret på låg värme, antingen i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. Blanda samman torrvarorna i en bunke. Grovhacka mandeln och chokladen. Blanda ner choklad, mandel och tranbär i mjölblandningen. Rör ner glykossirapen i smör- och chokladblandningen. Vispa ner äggen ett och ett. Blanda samman chokladblandningen med torrvarorna och rör så att mjölet löst sig. Bred ut smeten jämnt i hela ugnsformen och grädda i mitten av ugnen i cirka 16 minuter. Ta ut och låt kakan svalna helt i formen. Grovhacka den vita chokladen och smält den på låg värme tillsammans med kokosfettet, i en kastrull eller vattenbad. Bred ut glsyren över hela kakan och strö torkade tranbär över ytan. Låt kakan stå svalt tills glasyren stelnat. Skär i rutor med en vass kniv. Förvara kakorna i en tät burk i kyl eller sval så håller de länge.




Hallontrekanter
300 g smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
400 g djupfrysta hallon
1 påse mandelspån

Värm ugnen till 175 grader. Börja med att smälta smöret i en stor kastrull. Rör i sockret och därefter äggen, ett i taget. Arbeta slutligen in vetemjölet och vaniljsockret tills smeten är slät och fin. Täck en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten. Fördela hallonen över panna och strö över mandelspån. Grädda i ugnen i ungefär 30-35 minuter tills kakan har fått en vacker färg. När kakan har svalnat något, skär i 24 trekanter.




Citronmördegskakor
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2 tsk vanijlsocker
200 g smör, kallt i kuber
1 äggula
finrivet skal av 2 ekologiska citroner
3 msk strösocker

ca 50 kakor:

1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i matberedaren. Lägg i smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och kör snabbt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
2. Blanda finrivet citronskal och strösocker till strössel.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla degen till kulor och platta ut kulorna i handflatan till tunna ovala kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över citron- och sockerblandningen. Baka kakorna i ca 10 minuter eller tills de fått lite fin färg.
4. Spara de kakor som blir över i en glasburk med lock så håller de sig torra.




Citronbiskvier
200 g mandelmassa
1 äggvita
1,5 dl citronsaft (saft från ca 4 citroner)
1,5 dl florsocker
3 äggulor (runmärkta ägg)
1 tsk rapsolja
ev. gul karamellfärg

1. Sätt ugnen på 175°C. Riv mandelmassan grovt och blanda den smidig med äggvitan.
2. Forma till 20 små kulor, platta ut dem något och lägg sedan över dem på bakplåtspappersklädd plåt. Bästa redskap är väl sköljda händer. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under handduk.
3. Pressa saften från citronerna, det ska bli drygt 1,5 dl. Koka upp silad citronsaft med florsocker i en liten kastrull. Låt det hela sjuda utan lock i ca 10 minuter. Pass på så att den inte kokar för länge och blir brun och besk. Den ska bara bli simmig i konsistensen.
4. Vispa sönder äggulorna i en bunke. Vispa med elvispen på medelfart långsamt ner den heta citronlagen i äggulorna. Låt svalna.
5. Bred citronkräm på mandelbottnarna med en bred smörkniv. Kyl kakorna någon timme i kylen.
6. Rör ihop florsocker med citronsaft och olja. Ev kan några droppar gul karamellfärg tillsättas om man vill göra biskvierna extra gula. Glasyren ska vara tjockflytande, tillsätt ev lite mer citronsaft om så behövs. Bred försiktigt glasyr på biskvierna. Låt dem stelna i kylen. Biskvierna går att frysa men bottnarna blir då mjuka.
Bild kommer snart!


Madeleinekakor
205 g mjukt smör
rivet skal av en citron
3 dl socker
4 1/4 dl vetemjöl
6 ägg
smör till formarna
florsocker till garnerning

Rör samman smör, citronskal och 1 1/2 dl socker till en porös massa. Sikta mjölet i en bunke. Vispa ägg och 1 1/2 dl socker så att det blir pösigt. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, sked för sked, i sockerblandningen. När detta är klart tillsätter du även blandningen av smör, citonskal och socker. Sätt ugnen på 220 grader. Smält smöret till formarna och pensla dessa noga. Fyll slutligen formarna till 2/3 med smeten och grädda kakaorna i mitten av ugnen i omkring 10 minuter. Låt kakorna svalna något i formarna men inte alltför länge. Stjäl upp dem på en plan yta eller folieförsett brödgaller och låt dem kallna. Eventuellt kan du då garnera kakorna genom att sikta florsocker över dem (när de är varma smälter sockret).




Selma Lagerlöfs vinbärsgömmor
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
4 1/2 - 5 dl vetemjöl
2-3 dl röda vinbär eller vad trädgården har att bjuda på

Kokossmet:
50 g smält smör eller margarin
200 g kokosflingor
2 ägg
1 1/2 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till mördegen i en stor bunke. Tryck ut degen i 25 smorda bakelseformar och ställ dem åt sidan under tiden som du rör ihop alla ingredienser till kokossmeten. Ta fram bakelseformarna och täck bottnarna med vinbär eller andra bär och klicka över kokossmeten. Ta ut kakorna ur ugnen efter ungefär 15-20 minuter när de har fått en gyllenbrun färg. När kakorna har svalnat lite, försök försiktigt få ur dem ur formarna.




Klassiska kolakakor
175 g smör
1, 75 dl strösocker
1, 75 msk vaniljsocker
1, 75 msk sirap
4 1/2 dl vetemjöl
1, 75 tsk bapkulver

Värm ugnen till 200 grader. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, sirap och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i sex längder lika långa som bakplåten. Lägg dem på bakplåten med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda mitt i ugnen tills de är ljusbruna, ca 12-14 min. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.




Morotskaka

Recept kommer inom kort!



Mango cheesecake

200 g digestivekex (ca 14 st)
100 g smör i kuber
3 msk muscovadosocker eller råsocker

Till fyllningen:
3 stora mangofrukter = 8 dl puré
400 g rumsvarm philadelphiaost
2 dl socker
ca 1 msk pressad citron eller lime
4 medelstora ägg

Översta skiktet:
3 dl av mangopurén ovan
4 gelatinblad
3 msk socker

Värm ugnen till 175 grader. Bryt kexen i stora bitar och finfördela dem i matberedaren. Lägg i smör och socker och mixa ihop det hela. Häll ut smulorna i en ca 24 cm pajform med löstagbar botten. Grädda kakbottnen i 12-15 mintuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 160 grader. Diska matberedaren. Montera ihop på nytt. Skala mangon och skär loss fruktköttet runt de platta kärnorna. Håll till direkt över matberedaren för att ta vara på all mangosaft. Mixa mangon till en nästan slät puré. Stanna maskinen och ta undan 3 dl, ställ purén åt sidan så länge. Placera ett bakplåtspapper på en plåt. Återvänd till matberedaren. Lägg philadelphiaost, socker samt lime- eller citronsaft i den kvarvarande mangopurén och mixa igen. Tillsätt sedan ett ägg i taget medan maskinen snurrar. Häll nu alltsamman i den förgräddade kexformen. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 5-10 mintuter. Låt kakan kallna helt. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Ta upp bladen och smält dem i 1 dl hett vatten i en liten kastrull. Blanda noga med den sparade mangoprén och socker, och fördela detta överst i formen. Låt geléet stelna, täck formen och ställ in den i kylskåpet till dagen därpå. Servera kakan i bitar gärna med passionsfrukt över varje bit.



Citronkaka med pinjenötter
Till kakan behövs:
125 g smör
rivet skal av 2 ekologiska citroner
5 msk pressad citronsaft
4 medelstrora ägg
2 3/4 dl socker
4 dl vetemjöl
30 g pinjenötter

Smölt smöret varsamt och ställ det åt sidan. Ta lite av smöret och smöjr och bröa en rund form. ca 22 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader. Tvätta/borsta citronerna väl i varmt vatten. Skölj och torka torrt. Riv av det yttersta gula citronskalet mot fina sidan av ett vanligt rivjärn. Pressa citronerna och mät mängden saft (obs! all saft går inte åt i det här receptet). Vispa ägg och socker pösigt, använd helst elvisp, då tar det omkring ca 3 minuter. Räkna med att det tar 10 minuter om du vispar för hand. Tillsätt rivet citronskal, pressad citronsaft coh det smälta, avsvalnade smöret. Blanda sist ner mjölet. Häll smeten i den smorda formen. Citronkakan ska gräddas i 34-40 minuter sammanlagt, men ta ut den redan efter 10 minuter och strö då över pinjenötterna. Fortsätt sedan gräddningen. Låt kallna i sin form.


 


Frukt- och nötbröd

5 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl russin
2 dl fikon
1 dl dadlar (kärnfria9
1 dl aprikoser
1 1/2 dl valnötter
5 dl filmjölk
1 dl honung
2 msk tamari eller soja

Blanda all de torra ingredienserna i en bunkte. Häll över filmjölk, honung och tamari eller soja. Rör om väl och häll upp i två smorda långformar. Grädda i ungefär en timmer i 150 grader. Brödet passar utmärkt ihop med en god getost.




Nougatkakor
250 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
3 1/2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 krm salt

Fyllning
200 g nougat

Mixa ihop smör, strösocker och äggula i en matberedare i någon minut tills det blir mjukt och vitt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör snabbt ihop till en deg. Du kan även arbeta ihop ingredienserna i en bunke om du inte har en matberedare. Forma degen till två rullar och slå in dem i plastfolie. Låt degen vila i minst 30 minuter så att den blir tillräckligt fast för att skära i skivor. Ta bort plastfolien och skär rullarna i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg skivorna på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 7-8 minuter. Låt svalna. Gör fyllningen. Bryt nougaten i mindre bitar och lägg i en skål. Värm försiktigt i mikron eler över vattenbad tills nougaten är krämig. Skulle den bli för lös är det bara att låta den svalna lite så tjocknar den. Bre eller spritsa på undersidan av hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna går bra att frysa in.




Chokladmuffins
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%

Gör så här:
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten. Smält chokladen och blanda ner den i smeten. Fyll muffinsformarna med smet och grädda 12-15 minuter i 175 grader (varmluft) i mitten av ugnen.




Små citronpuddingar
Till 6 små formar behövs:
2 msk smör till formarna
rivet skal av 1 ekologisk citron
6 msk pressad citronsaft
50 g smält smör
3 medelstora ägg
2 rågade dl socker
5 msk vetemjöl
ca 3 msk florsocker att sikta över

Smör formarna med mjukt smör och ställ åt sidan. Tvätta citronerna väl i varmt vatten. Torka och riv skalet på den ena citronen fint så att precis bara det yttersta gula följer med. Pressa citronerna och mät mängden saft. Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ner rivet skal, citronsaft, vaniljsocker och vetemjöl och sist smält smör. Fördela smeten i formarna. Grädda i 190 grader ugnsvärme i 12-15 minuter. Låt svalna, pudra sedan över florsocker i en sil. Servera med eller utan ytterst fint strimlade citronskal som kokats några minuter i lite vatten och ganska mycket socker. Lyft upp med en gaffel och låt kallna. Eller gör som jag: servera med några blåbär smaksatta med lite socker.




Vaniljhorn
Till ca 40 kakor behövs:
100 g hasselnötter
200 g rumsvarmt smör
2 rågade tsk vaniljsocker
1 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1 dl potatismjöl

Dessutom:
ca 1 dl siktat florsocker

Börja med att mala nötterna fint - hacka inte. Om du mal i matberedare så mal nötterna ihop med lite av sockret. Ställ åt sidan. Rör smör med vaniljsocker och socker tills det blir poröst. Tillsätt vetemjöl, potatismjöl och sist de malda nötterna. Knåda gärna de sista tagen med mjölade händer. Forma degen till längder och skär dem i småbitar. Ta en bit i taget, forma till en liten boll, rulla sedan en liten pinne, ungefär lika stor som en finsk pinne. Böj den lite på mitten och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i ugnen i 150 grader i ca 20-25 minuter. Sikta lite florsocker i en djup tallrik. Vänd de nybakade kakorna i sockret innan de har hunnit svalna helt. Låt kakorna kallna och förvara dem sedan i en tät burk.




Spansk citron- och apelsinkaka
1 apelsin
1 citron
100 g mandel
4 ägg
1,5 dl socker
2 dl olivolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk florsocker

Lägg apelsin och citron hela i en kastrull och häll på vatten. Koka under lock på svag värme ca 30 min. Häll av vattnet och låt frukten kallna. Hacka mandeln. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund bakform. Dela frukterna i fyra delar vardera och gröp ur fruktköttet. Skär bort det vita på skalen (annars blir det beskt). Finfördela skal och fruktkött i en matberedare. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner olja, mandel och fruktpuré och vänd sist ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör inte för mycket. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna på galler. Sikta över florsocker.




Pepparkaksmuffins
Ingredienser:
50 g. smör
4 dl. vetemjöl 
2 tsk. bakpulver
2 dl. socker
2 tsk. kardemumma
2 tsk. kanel
1 tsk. mald ingefära
1/2 tsk. malen kryddnejlika
1 dl. torkade tranbär eller frysta lingon
1 1/2 dl. filmjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kryddor i en bunke.Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Rör ner smörblandningen och lingon/tranbär i mjölet och rör ihop degen. Klicka i stora muffinsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Bild kommer inom kort!


Blåbärscheesecake
Ingredienser
Botten:
200 g digestivekex
75 g smör
1 msk socker

Fyllning:
200 g blåbär
4 dl crème fraiche
3,5 dl kesella
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl maizena
1 krm salt
3 st ägg

Garnering:
100 g vit choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Kör kexen i mixern eller krossa för hand. Smält smöret och blanda med kexsmulorna och socker. Sätt ett bakplåtspapper i botten av en sockerkaksform och pressa ner blandningen ordentligt. Grädda den ljusbrun, ca 12 minuter.
Nu är det dags för fyllningen. Mixa blåbären till en slät puré. Blanda crème fraiche och kesella i en bunke och hiva ner blåbärspuré, socker, vaniljsocker, maizena, salt och ägg.
Häll massan i formen och ställ tillbaka in i ugnen. Låt gräddas ca 75 minuter eller tills den känns färdig när du sticker ner en provsticka i den.
Låt kallna och ställ i kylen över natten. Lossa kanterna försiktigt med en kniv som sköljts i varmt vatten.
Garnera med hackad vit choklad.




Saffransbiscotti
100g smör
2 dl socker
3 ägg
1 kuvert saffran (½ g)
1 msk grädde eller mjölk
ca 8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
100 g mandlar

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt grädden/mjölken. Mortla saffranen med lite av sockret och rör ner i smeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Banda till en jämn deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl, degen ska vara kladdig men gå att knåda. Hacka mandlarna väldigt grovt och knåda in dem i degen.
Dela degen i tre delar, forma dem till längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 min. Ta ut plåten ur ugnen och skär snabbt längderna i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka på eftervärmen.




Key Lime Pie
Pajskal:
ca. 20 smulade digestivekex
1msk. strösocker
1 tsk. kanel
100 g. smält smör

Fyllning:
5 äggulor + 2 äggvitor
1 burk kondenserad mjölk
1 1/2 dl. strösocker
1/2-3/4 dl. pressad lime
1 msk. rivet limskal

Garnering:
1-2 lime i tunna skivor
vispad grädde

Smula kexen i en matberedare. Blanda dem med socker, kanel och smält smör. Tryck ut smulorna i botten och runt kanterna på en pajform men löstagbar kant. Ställ formen i kylen ca. 30 minuter eller i frysen ca. 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman äggulor med kondenserad mjölk och socker. Rör i limesaft och rivet skal. Tillsätt två hårt vispade äggulor. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt pajen kallna. Frys pajen i 3-4 timmar. Ta fram pajen 15-20 minuter innan den ska serveras. Garnera med limeskivor och spritsa grädde runt kanten.




Hasselnötsskorpor
Till ca. 70 småskorpor behövs:
100 g. hackade hasselnötter
250 g. rumsvarmt smör
2 1/2 dl. socker
1 rågad tsk. vaniljsocker
1/2 tsk. salt
1 medelstort ägg
2 dl. mjölk
ca. 10 dl.mjöl
2 tsk. bakpulver

Hacka hasselnötterna ganska grovt. Ställ åt sidan. Rör smör, socker, vaniljsocker och salt poröst, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och mjölken omväxlande med mjölet, som först blandats med bakpulver. Blanda allra sist ner de hackade nötterna. Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i åtta bitar. Mjöla bakbordet lätt och rulla med lätta tag ut degen till ganska smala rullar som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Låt längderna svalna i ca. 10 minuter. Skär dem sedan med en vass kniv i ca. tre cm. bitar. Torka skorporna i mycket svag ugnsvärme, ca. 100 grader, i en timme.




Valnötspaj
Pajdeg:
1 1/2 dl. vetemjöl
1 msk. socker
50 g. rumsvarmt smör
2 msk. kallt vatten

Fyllningen:
200 g. valnötskärnor
1 1/2 dl. socker
1 1/2 msk. vetemjöl
2 msk. ljus sirap
75 g. rumsvarmt smör
2 msk. mjölk

Gör gärna degen i en matberedare. Mät upp mjöl och socker. Lägg i mjukt smör och smula ihop. Stanna maskinen. Häll till sist i vattnet och arbeta mycket snabbt samman det hela. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Värm ugnen till 190 grader. Lägg valnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna 5-7 minuter. Ställ åt sidan. Kavla sedan ut degen tunt och fint och lägg den i en rätt liten pajform (20-22 cm. i diameter) gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet i 12-.15 minuter. Gör kolasmeten under tiden. Mät i en liten kastrull upp socker, vetemjöl, sirap, mjukt smör samt mjölk. Smält varsamt ihop blandningen och rör om men låt den absolut inte koka kraftigt. Vänd sist ner de rostade valnötterna. Häll alltsammans i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare ca. 15 minuter.




Kardemummabullar
Till ca. 20 bullar.
75 g. smör
3 dl. mjölk
25 g. jäst
1/2 tsk. salt + 1 dl. socker
2 msk. grovmald kardemumma
ca. 7 1/2 dl. vetemjöl
50 g. rumsvarmt smör

Fyllning:
2 msk. grovmald kardemumma
75 g. rumsmjukt smör
5 msk. socker + 1 rågad tsk. vaniljsocker

Till sist:
1 uppvispat ägg att pensla med
ca. 3 msk. socker + 2 msk. grovmald kardemumma

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och ljumma försiktigt till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå på lite av den ljumma mjölken. Rör ut jäst och tillsätt resten av mjölken, salt och socker. Blanda ner kardemumman och mjölet. Arbeta degen med en trägaffel tills degen börjar släppa lite i bunkens kanter. Blanda in 50 g. smör i den färdiga degen. Lägg över en handduk och låta jäsa i ca. en timme. Rör under tiden ihop fyllningen. Värm ugnen till 225 grader. Strö lite mjöl över bakbordet och vält ut den jästa degen. Knåda med lätta fina tag. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, tunn som en pizza. Bred ut fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt. Skär i 5-6 cm. breda bitar. Placera dem efterhand på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till (ganska hårt) på mitten av bullarna med ett smalt skaft av t.ex. en bordskniv, så att det blir en fördjupning mitt på bullarna. Jäs dem i ca. 15 minuter. Pensla med ägg, strö över socker och kardemumma. Grädda i ca. 12-15 minuter tills bullarna har fått fin färg.




Morotstårta
ca 20 bitar

Botten:
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
2 1/2 dl torkade, blötlagda ca 30 minuter, aprikoser

Lägg mandlar, hasselnötter och aprikoser i en matberedare och mixa till en grov smet. Tryck ut smeten i en pajform med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).

Fyllning:
10 dl morötter, skalade och rivna
4 dl cashewnötter, gärna blötlagda
2 dl torkade fikon, gärna blötlagda
2 dl dadlar, urkärnade och gärna blötlagda
4 msk äkta honung
1 vaniljstång
2 tk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk kardemmuma

Garnering:
morotslockar från grönsakssvarvaren
pekannötter

Mixa ingredienserna till fyllningen til en krämig smet. Späd med lite vatten om smeten är för fast eller tillsätt mer cashewnötter om den är för blöt. Bre ut smeten i formen och låt tårtan stå i kylen 1 timme före servering. Ta bort pajformens kant och dekorera med morotslockar (har du ingen svarv kan du strimla lockar med potatisskalar) och pekannötter.




Ingefärskakor

75 g smör
3/4 dl strösocker
1/4 dl sirap
1/4 dl vispgrädde
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk färsk riven ingefära

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Lägg degen på bakbordet och forma till en rulle som skärs i 35 skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till varje kaka med en gaffel. Grädda i 12 minuter eller tills de har fått fin färg.




Äppel- och kanelmuffins
100 g margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 äpple
5-6 msk kanel

Sätt ugnen på 225°C. Smält margarinet samtidigt som du vispar ihop ägg och socker tills det nästan blir vitt. Rör ner det smälta margarinet, mjölet, kanelen och bakpulvret i smeten. Skär äpplet i småbitar och rör ner i smeten. Fyll formarna till hälften och grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.




Enkel sommartårta





Syltkakor


5,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl                                                                                    
1,5 dl florsocker
300 gram kallt smör
1 msk kallt vatten
1 dl hallonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska endast gå ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst 1 timme. Rulla sedan degen till små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Tryck en grop med fingret i mitten av varje kaka och klicka i en klick sylt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått ljus färg.




Scones
6 1/2-7 dl. vetemjöl
1/2 tsk. salt
2 tsk. bakpulver
2 dl. tjock grekisk yoghurt
1 dl. vatten

Värm ugnen till 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke och klicka sedan i yoghurt samt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4-5 delar. Forma varje bit till en någorlunda rund kaka med mjölade händer och lägg över på plåten. Platta ut kakorna lite med handen och skåra dem korsvis med mjölad slö kniv. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Bryt isär sconesen och servera dem nygräddade.




Fransk mandelpäronkaka
100 g. sötmandel
2 msk. rumsvarmt smör till formen
5 stora fasta päron
75 g. rumsvarmt smört
5 msk.socker
2 medelstora ägg
2 msk. pressad citron

Börja med att mala mandeln, den behöver inte skållas och skalas. Smörj en ugnssäker form med smör. Värm ugnen till 200 grader. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tjock klyfto och lägg dem i ett lager i formen. Sätt in formen i ugnen i 10-20 minuter tills päronen nästa blir mjuka. Gör under tiden i ordning mandelsmeten. Rör smöret mjukt med sockret och blanda ner den malda mandeln. Tillsätt ett ägg i taget och rör om väl mellan värje ägg. Smasätt med lie pressad citron. Ta ut formen ur ugnen och fördela mandelröran över päronklyftorna. Sätt in det hela i ugnen i ca. 15 minuter. Servera päronkakan varm eller ljummen som den är, eller med tunn kylskåpskall grädde till, eller med lite vaniljglass.




Brownies med hallon
160 g. smör
60 g. mörk choklad
2 ägg
2 1/2 dl. strösocker
1 dl. vetemjöl
2 msk. kakaopulver
1 tsk.vanlijsocker
120 g. hackade valnötter

Topping:
200 g. crème fraiche
200 g. hallon

Smält smöret, tillsättt chokladen i bitar. Rör tills chokladen smält. Låt svalna. Vispa ägg och socker, vitt och poröst. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker blandat. Böanda till en slät smet. Vänd ner valnötterna. Häll smeten i en smord springform, ca. 26 cm. i diameter. Ställ in i 170 grader varm ugn och grädda i 20-25 minuter. Låt svalna. Vispa crème fraiche fast (det går bäst med elvisp). Skär upp kakan i 12 bitar. Toppa bitarna med crème fraiche och hallon.



Frostig mandelmarängtårta
Mandelmaräng:
150 g. mandlar
2 1/2 dl. florsocker
1 tsk. bakpulver
4 äggvitor
Vit chokladparfait:
150 g. vit choklad
3/4 dl. strösocker
6 äggulor
5 dl. vispgrädde
Till dekorering:
falgad vit choklad
strimlar limeskal

Smöra och mjöla en bokform med avtagbar kant, ca. 26 cm. i diameter. Finhacka mandlarna, gärna i matberedare, och blanda med florsocker och bakpulver. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i mandelblandningen. Vänd ut smeten i formen. Ställ in i 175 grader vam ugn och grädda i ca. 30 minuter. Låt svalan i formen.
Hacka chokladen till parfaiten och smält den över vattenbad. Vispa socker och äggulor vitt och poröst. Vänd ner den smälta chokladen och vispad grädde försiktigt i äggvispet. Häll krämen över den avsvalnade bottnen. Täck med plastfolie. Låta kakan stå i frysen i minst 4 timmar, gärna till nästa dag. Ta ut kakan ca. 10 minuter före serveringen och garnera med choklad i flagor och strimalt limeskal.




Chokladtryffeltårta
Tårtbotten:
400 g. mandelmassa
100 g. mörk choklad
1 msk. kakao
1 ägg
2 äggvitor

Mjölkchokladtryffel:
300 g. mjölkchoklad av god kvalitet
200 g. mörk choklad av god kvalitet
3 dl. vispgrädde
1/2 dl. svartvinbärs- eller hallonlikör

Garnering:
bär

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbara kanter, 24 cm. i diameter. Spänn fast kanten runt pappret. Riv mandelmassa och choklad fint i en matberedare. Lägg blandningen i en bunkte och rör ner kakao, ägg och äggvitor. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Lät kallna helt. Lossa kakan från formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd sedan kakan i formen igen. Bryt chokladen till tryffeln i bitar. Koka upp grädden. Dra kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör till en jämn smet. Värm den på svag värme på spisen om chokladen inte smälter. Rör i likör. Häll smeten över kakbotten i formen och ställ den kallt för att stelna i minst 5 timmar eller över natten. Skär längs kanterna med en vass kniv och lossa sedan formen. Garnera med bär och ev. ätliga blommor.




Sockerkaka
50 g. smör
2 ägg
2 dl. socker
1 1/4 dl. mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk. bakpulver
2 tsk vanillinsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen. Smält fettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och det avsvalnande fettet. Blanda mjöl med bakpulver och vanillinsocker. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 40 minuter. Servera gärna med förska bär.




Smålandskringlor
7 1/2 dl. vetemjöl
1 dl. socker
3 tsk. bakpulver
200 g. smör
2 dl. filmjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna eller en gaffel till en grynig massa. Tillsätt filmjölken och arbeta ihop till en deg. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig, ev. med lite mer mjöl. Dela degen i 60 delar. Rulla varje bit till en mycket smal ca. 25 lång längd och forma till kringlor. Doppa dem i socker och lägg på smorda plåtar. Grädda kringlorna ljusbruna i mitten av ugnen ca. 8-10 minuter.




Mandelbiscotti
3 dl. hela sötmandlar
200 g. rumsvarmt smör
2 dl. råsocker
1 dl. strösocker
4 ägg
7 dl. vetemjöl
4 tsk. bakpulver
1 msk. vaniljsocker

Skala och rosta mandeln i torr stekpanna tills de blir bruna. Värm ugnen till 200 grader. Blanda smör, råsocker och strösocker. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner detta i äggsmeten och rör försiktigt tills smeten är slät och jämn. Arbeta in mandlarna i smeten. Rulla ut tre eller fyra längder, lika långa som plåten. Lägg bakplåtspapper på plåten och placera ut längderna. Platta till dem lite med handen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 12-15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 12-15 minuter. Längderna ska vara helt genombakade och torra i mitten när de tas ut. Skär längderna i sneda bitar när de ligger på plåten. Sänk värmen till 100 grader och låt skorporna torka i ca. 10 minuter. Det ska bli ca. 40-50 skorpor.




Midsommarkaka med hallon
3 ägg
150 g. smält smör
4,5 dl. socker
1 msk. vaniljsocker
1 krm. salt
2,5 dl. vetemjöl
500 g. frysta, tinade hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med ungefär 26 cm. i diameter och löstagbar botten. Rör ihop alla ingredienser utom hallonen. Häll ner i formen. Sila hallonen och fördela över kakan men spara en liten kant runt om. Strö över en knapp handfull socker. Sätt formen på den lägsta falsen och baka minst en timme, eller tills kakan är gyllenbrun och inte flyter i mitten. Lät kakan stanna kvar på formens botten. Servera den ljummen med grädde till.




Rabarberpaj
10 stjälkar rabarber
2+1 dl. strösocker
3-4 msk. potatismjöl
ev. rivet skal av 1/2 citron
300 g. smör
4 dl. vetemjöl
4 dl. havregryn

Ansa och skär rabarbern i 2-3 cm. långa bitar. Lägg ut i en ugnsfast form, 30x20 cm. Blanda 2 dl. socker med potatismjöl och ev. rivet citronskal. Fördela över rabarbern. Smält smöret och blanda med 1 dl. socker, 4 dl. vetemjöl och 4 dl. havregryn. Fördela smeten över rabarbern. Grädda i 200 grader varm ugn i ca. 35 min. Servera med vanlijsås, glass eller lättvispad grädde.




Drömmar (ca. 70 st.)
200 g. smör
1 1/2 dl. socker
1 msk. vanillinsocker
5 dl. vetemjöl
1 tsk. hjorthornssalt

Sätt ugnen på 150 grader. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt vanillinsocker och vetemjöl blandat med hjorthornssalt. Arbeta ihop allt till en deg. Rulla därefter längder, dela i bitar och rulla till små bollar. Sätt dem på plåtar och tryck till lite lätt på mitt på varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20-25 min.




Lingoncheesecake
Botten:
  • 200 g. digestivekex
  • 1 tsl. kanel
  • 4 msk. smält smör
Fyllning:
  • 800 g. cream cheese
  • 2 dl. strösocker
  • 4 msk. maizena
  • 4 ägg
  • 2 dl. crème fraiche
  • rivet skal av en apelsin
Glasyr:
  • 4 dl. färska eller frysta lingon
  • 2 dl. strösocker
  • 1 1/2 dl. vatten
  • 2 msk. maizena
  • 3 msk. vatten
Placera en ugnsfast form innehållande två centimeter vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Rör i kanel och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en rund springform med löstagbar kant, ca. 28 centimeter i diameter. Grädda i 10 mintuer i låt den svalna.
Vispa osten mjuk och luftig med elvisp och blanda i socker och maizena. Vispa i äggen ett i taget. Vispa i en minut efter varje ägg. Rör i crème fracihe och apelsinskal. Häll blandningen i formen och grädda i ca. 60 minuter eller tills mitten av kakan precis har stelnat. Skaka lite på formen för att kontrollera fastheten. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylskåp över natten. Ta bort kanten på formen och lossa försiktigt bottenplattan med en kniv. Låt kakan glida över på ett serveringsfat.
Koka upp lingonen och sockret i vattnet i 5 minuter. Spara några fina lingon att lägga på glasyren. Red lingonen med maizena utrört i vatten. Koka glasyren tills den tjocknar och skeda den över kakan. Den ska vara så tjock att den inte rinner. Lägg de sparade lingonen på glasyren som dekotration. Ställ tillbaka kakan i kylskåpet tills glasyren har stelnat och kakan är riktigt kall.




Klassiska chokladsnittar
  • 5 dl. vetemjöl
  • 2 dl. socker
  • 3 msk. kakao
  • 1 tsk. vanillinsocker
  • 1 tsk. bakpulver
  • 200 g. margarin eller smör
  • 1 ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mjölet i en hög på bakbordet, gör en fördjupning. Lägg i socker, kakao, bakpulver och fett. Hacka med en kniv. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar. Rulla till längder, lika långa som plåten och lägg dem på en smord plåt. Pensla med ägg eller äggvita och om du vill strö pärlsocker/hackad mandel över. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca. 10 mintuer. Lossa dem varma från plåten och skär sneda kakor.




Morotsmuffins med glasyr
  • 6 1/2 dl. vetemjöl
  • 2 tsk. bakpulver
  • 2 tsk. malen kanel
  • 1/2 tsk. salt
  • 200 g. rumstempererat smör
  • 1 dl. brun farin
  • 2 dl. strösocker
  • 2 dl. mjölk
  • 2 ägg
  • 2 stora morötter, finrivna
Receptet ger 9 stora eller 16 små muffins. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en stor skål och ställ åt sidan. Rör smör och socker pösigt. Vispa äggen och häll slutligen i mjölken. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i äggblandningen. Rör om försiktigt tills allt är ordentligt blandat. Rör till sist i morötterna. Fördela smeten i formar och fyll formarna till strax under formkanten. Grädda i ca. 25-30 minuter i 180 grader för stora muffins och något kortare tid för mindre muffins.
Till glasyren rör du ihop 100 g. cream cheese och 4 msk. osaltat smör med en handvisp. Blanda sedan i 350 g. florsocker och 1 tsk. nypressad citronsaft. Bred glasyren över muffinsarna och garnera ev. med hackade valnötter.




Spanska julmuffins
  • 1/2 pkt saffran
  • 1/2 tsk stött anisfrö
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 2 krm salt
  • 2 dl socker
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1 1/2 dl finhackad torkad frukt: fikon, ljusa russin, aprikoser
  • 1 dl mjölk
  1. Stöt kryddorna fint med saltet. Värm ugnen till 225°C. Smörj en muffinsform i teflon eller ställ ut 12 lite större muffinsformar på en plåt
  2. Vispa socker, smör, citronskal och de stötta kryddorna med elvisp minst 5 minuter tills det är riktigt vitt och pösigt. Rör ner äggen ett i taget.
  3. Blanda mjöl och bakpulver med den torkade frukten. Sikta ner i smeten med hjälp av en finmaskig sil. Vänd tillsist ner frukten som blivit kvar i silen. Inmjölningen av frukten gör att den inte sjunker till botten. Vänd runt försiktigt. Rör ner mjölken med lätt hand.
  4. Klicka upp smeten i en smord teflonmuffins form eller 12 stora muffinsformar. Grädda i ca 12 minuter tills muffisarna är torra i mitten när du testar med en provsticka.
  5. Låt svalna något, stjälp försiktigt upp ur teflonformen och låt sedan svalna på galler.



Saffransbullar
Smula sönder 50 g. jäst i degbunken. Smält 200 g. Milda, tillsätt 5 dl. mjölk och låt den bli fingervarm. Rör ner 3-4 pkt. saffran. Tillsätt 1/2 tsk. slat, 2 dl. socker, 1 ägg och ca. 1 1/2 l. mjöl. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Strö mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa på varm och dragfri plats i ca. 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut lussekatter, julgalter, 7-hålakringlor eller prästens hår. Lägg det utbakade brödet på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt brödet jäsa i 20-40 minuter. Penlsa med ägg och garnera med russin. Sätt in bullar i 225-250 grader i ca. 5-10 minuter. Så här fina blev våra bullar!



Blåbärsmuffins
Blanda 125 g. färska blåbär med 1/4 dl vetemjöl och ställ åt sidan. Blanda 4 1/2 dl. vetemjöl, 1 1/4 dl. strösocker, 1/2 tsk. salt, 3 tsk. bakpuler i en stor skål. Vispa upp ett ägg och vispa sedan i 2 1/2 dl. mjölk och 125 g. smör, smält och avsvalnat. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i äggblandningen. Bland sedan i bären och rör om försiktigt; ingredienserna ska precis bara blandas med varandra. Fördela smeten i pappersklädda formar nästan upp till formkanten och grädda i 25-30 min. i 180 grader för stora muffins och något kortare tid för mindre.




Kanelbullar
Smält 200 g. smör i en kastrull. Häll i 5 dl. mjölk och värm till 37 grader. Smula sönder 50 g. jäst i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt ett ägg, en 1/2 tsk. salt, 1 1/2 dl. socker och 15 dl. vetemjöl. Arbeta degen kraftigt i bunken eller kör den i en hushållsassistent. Om degen är för kladdig så tillsätter du lite mer mjöl. Degen ska vara blank och smidig när den färdig. Täck över degen med en ren handduk och låt den jäsa på varm och dragfri plats i ca. 30-40 minuter. Den ska jäsa till ungefär dubbel storlek. Ta upp degen och lägg den på mjölat bakbord. Knåda degen. Sätt på ugnen på 225 grader.  Dela degen i fyra delar och kavla ut varje bit till en kaka (25x40 cm.). Bred på rumsvarmt smör (100 g.) och strö på fyllningen: socker och kanel. Rulla ihop längden och skär ca. 2 cm. breda skivor. Lägg i formar. Låt jäsa ytterligare en liten stund. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Ställ in i ugnen i ca. 5-10 min.