tisdag 18 september 2012

Elaka anteckningar av Peter Erik Du Rietz

Här är en novell för alla som älskar tv-serien The Office: Elaka anteckningar av Peter Erik Du Rietz, utgiven på MIX förlag. Sällan har jag mött en mer svartsynt och svartmålande människa än Gunnar Svensson, huvudpersonen i den här berättelsen. Gunnar jobbar som journalist på Globala Nyheter och lyckas förpesta stämningen bland kollegorna på redaktionen bl.a. genom att skriva kränkande krönikor, alternativa horoskop och subjektiva artiklar. När redaktionschefen tycker att de ska "förbättra stämningen på kontoret" genom att skriva uppmuntrande meddelanden till varandra så får det vara nog. Han skickar anonyma mail från en annan dator än sin egen där han i princip idiotförklarar chefen. Det är inte bara på kontoret som Gunnar är jävligt jobbig, utan även som den internetdejtande, ölmagade granne han är. Han är en fullständig social katastrof i vilket sammanhang han än befinner sig! Och givetvis är han på väg mot en personlig katastrof. Under upplösningen på novellen skrattar jag högt! Det här är satir i sin bästa form förmedlad i elaka dagboksanteckningar där varje anteckning inleds med en paraprosdokian: en stilistik figur där senare delen av ett påstående är så oväntat att du måste omtolka första delen av påståendet. Läs den, är allt jag har att säga!

4 kommentarer:

 1. Jag brukar inte se mig sjalv som en novellmanniska, men jag kopte den har efter din recension. Och den var ju faktiskt riktigt rolig, sa tack for tipset!

  Har du fler tips pa liknande satirnoveller? Blev lite sugen pa att testa hans andra novell, ar det nagot du last och/eller kan rekommendera?

  SvaraRadera
 2. Även hans "Jag hör vad du säger" kan jag rekommendera. Läste den under min första semestervecka och har ännu inte hunnit skriva något inlägg, men det kommer. Satiriska noveller är kanske inte så lätta att hitta. Du får gärna tipsa mig om du hittar något guldkorn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det gått ett tag sen jag såg det här, men nu har jag äntligen läst "Jag hör vad du säger" också. Tack för det tipset med! Tyvärr inte hittat nåt annat speciellt guldkorn, men jag får väl vara inne och kolla här då och då och se om det dyker upp något!

   Radera
  2. Och om du hittar bra satirer så får du gärna tipsa mig. Själv har jag en liten idé om en novell åt det satiriska hållet, men jag har aldrig skrivit något skönlitterärt. Vi får väl se om jag vågar...

   Radera